گرمازدگی یکی از اورژانس های مهم پزشکی است که در این فصل بسیار شایع بوده وبا کم آبی ناشی از گرما متفاوت است .

در کم آبی وضعیت بیمار نسبتا بهتر بوده و با تجویز مایعات سریع بهبودی پیدا می کند ولی در گرمازدگی وضعیت بیمار بحرانیتر بوده و گاهی دمای بدن به بیش از 40 درجه سانتی گراد می رسد .

در بسیاری از موارد ،گرمازدگی به صورت بیهوشی ناگهانی ظاهر می شود اما گاه فرد مصدوم قبل از بیهوشی علائم هشدار دهندهای از قبیل سردرد و سرگیجه، منگی و اختلالات هوشیاری، توهم، ضعف، گرفتگی عضلات، بی اشتهایی و اختلالات تعادل و تکلم دارد.

همچنین ممکن است دچار تشنج، بی اختیاری ادراری و یا مدفوع وهمچنین خونریزی از بینی هم بشود.

 

 

 

 

 

اقدامات اولیه : از باز بودن راههای هوایی اطمینان حاصل کنید. مصدوم را به یک محل خنک و سایه انتقال دهید.

لباسهای او را از تنش خارج کنید. اگر مصدوم هوشیار است، او را در وضعیت نیمه خوابیده قرار داده، سر و شانه هایش را به یک بالش تکیه دهید. اگر بیهوش است و تنفس او عادی می باشد مصدوم را در وضعیت خوابیده به پهلو قرار دهید.

برای خنک کردن مصدوم به این ترتیب عمل کنید: یک ملحفه خیس روی مصدوم قرار داده و با پاشیدن آب او را خیس نگه دارید. همچنین به وسیله باد زدن یا روشن کردن پنکه یا کولر او را در معرض جریان هوا قرار دهید تا دمای بدنش به 38 درجه سانتیگراد برسد. اگر دمای بدن کاهش یافت، به او لباس خشک بپوشانید و جریان هوا را قطع کنید.

اگر دمای بدنش مجدداً شروع به بالا رفتن کرد، مراحل قبل را تکرار کنید. بهتر است مصدوم را با آب معمولی خنک کنید. چون آب خیلی سرد با منقبض کردن عروق پوست از دفع حرارت بدن جلوگیری می کند. اگر بهوش هست به او آب بدهید تا بنوشد . علائم حیاتی را به دقت و به طور مکرر کنترل کنید تا اورژانس از راه برسد .